maanantai 27. helmikuuta 2017

Kissanpentuja ja ärsykekontrollia (kouluttajakoulutus)

Meillä alkoi kouluttajakoulutuksen toinen vaihe ja viikonloppuna oli sitten ensimmäinen viikonloppu. Lauantaina oli spesiaalipäivä, kun koulutettavana oli neljä kymmenen viikkoista kissanpentua. Muori oli tietysti mukana, joten kissuja oli yhteensä viisi kappaletta, samoin sopivasti meitä opiskelijoita. Kisut olivat norjalaisia metsäkissuloita. Ensiksi nämä viiksiniekat remusivat ja juoksivat ihan apinanraivolla koulutustilaa ympäriä ja ämpäri, siinä vaiheessa ei oikein pystynyt kunnolla keskittymään. Onko mitään hassumpaa ja söpömpää kun hullusti hyppivät ja pomppivat pikkukissut?

Kissujen kouluttaminen oli tietysti ylläripylläri haastavaa, tyyppejä ei motivoinut ruoka, mutta leikillä pystyi palkkaamaan. Välillä naapurin leikit olivat tietysti paremmat ja kissulit lipesivät omasta koulutus-sessiosta helposti sinne naapurin puolelle. Loppupäivästä kun kaikki muut ihmiset alkoivat jo luovuttamaan/väsymään, minä jatkoin vielä vähän. Kissoille alkoi herkut paremmin maistumaan ja onnistuin porukan villeintä viikariakin vähän motivoimaan. Taisi siinä loppusetistä olla kolme kissua pyörimässä ympärillä ja kaikkien kanssa pystyi tekemään ruokapalkalla jokusen toiston kosketuskepin kanssa. Kissat ovat kyllä ihan mahtavia ja nämä kissat olivat kyllä todella ihanan rohkeita, eivätkä pahemmin vierastaneet meitä ihan vieraita ihmisiä.

Sunnuntaina oli sitten omien koirien päivä. Pääaiheena käytösten vieminen ärsykekontrolliin. Meillä pitäisi toisen vaiheen päätyttyä olla kasassa käytösketju ja jotta käytösketjun voi rakentaa, meillä pitäisi olla vahvoja käytöksiä, jotka kaikki olisi viety ärsykekontrolliin asti. Ennen kuin ärsykekontrolliin voi viedä yhtään mitään, tulee käytöksen olla nimetty ja tarpeeksi vahva. 

Ärsykekontrolli kaikessa lyhykäisyydessään meinaa sitä, että koira ei istu jos sille sanotaan maahan ja koira ei mene maahan jos sille sanotaan istu, eikä se myöskään tarjoa sitä käytöstä ollenkaan ilman sitä vihjesanaa. Toisin sanoen koira tekee halutun käytöksen vain ja ainostaan vihjesanasta. Sehän kuulostaa tosi simppeliltä, mutta loppujen lopuksi kun meillä on ihan älyttömän paljon kaikkia muita vihjeitä, että ärsykontrolliin viemisessä mitataan jo ensimmäisenä sitä, että onko käytös nimetty ihan oikeasti, toimiiko se sanallinen vihje todella vihjeenä. Toimiiko istumisen vihjeenä esimerkiksi oma pysähtyminen?

Tähän meidän ketjuun tulisi viedä ärsykekontrolliin istuminen, voltti, luoksetulo ja lelun laittaminen koriin. Kaikki muut käytökset meillä on Iineksen kanssa suhteellinen vahvoja, mutta volttia meillä ei ollut olemassakaan ennen tätä viikonloppua. Voltti piti nimenomaan sheippaamalla saada aikaiseksi, eikä minkäänlaista houkuttelua tai mitään muutakaan helpompaa tapaa saanut käyttää. Iineksellä ei ole käytösvalikossa minkäänlaista hyörimistä eikä pyörimistä, en ole koskaan edes houkuttelemalla laittanut koiraa pyörimään volttia. Tämä voltti oli meille tosi iso haaste. Jotenkin sitten jonkun pienen säheltämisen kautta, sain napattua voltin sivulle tulon kautta. Ensiki koira runnoi minun jalkoja päin, joten otin askeleen taaksepäin, että se onnistui pyörimään voltin. Siitä sitten pikkuhiljaa palkan suunnan avulla saatiin volttia vähän kauemmas minun jaloistani. Nyt vaan nimeän volttia ja koitan saada sivulle menon ja voltin erotettua kunnolla ja molemmat käytökset ärsykekontrolliin. Alla video voltista, jota treenattiin pari settiä tänään kotona. Siinäkin näkee hyvin tuon, että alku on sama kun sivulle tulo ja sitten koira jatkaakin matkaa ja pyörähtää. Eli ihan täydellisesti sheippaamalla ei saatu volttia aikaan, toiminnan aikaansaamisen keinona taisi enemmän toimia jonkinlainen poimimisheippaus-sähellys. Mutta olinkin lyödä päätä seinään tuon voltin kanssa, että eihän se ikinä tee sitä ja kyllähän se sieltä sitten kehkeytyi, vaikkakin sähellyksen kautta.

Ärsykontrolliin päästiin viemään kunnolla lelun poimista koriin. Se on jo suhteellisen vahva käytös, joten sitä uskalsi lähteä siihen kunnolla viemään. Yllätyksenä tässä tuli se, miten monta kertaa Iines haki lelua koriin ilman palkkaa, alkuun about 15 kertaa, mikä on minun mielestäni todella paljon. Tämän ärsykontrollin voi rakentaa vähän kevyyemmälläkin tavalla, mutta tämän pitäisi olla tehokkain tyyli.

Seuraava koulutusviikonloppu onkin jo kahden viikon päästä, joten tässä tulee vähän kiire saada jotakin aikaiseksi ennen sitä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti