maanantai 16. tammikuuta 2017

Oppiiko vanha koira uusia temppuja?

 "Muistan ikuisesti, millainen kysymysmerkki Iineksen pään päällä killui, kun ensimmäistä kestaa yritin sheipata ihan tyhjästä jotakin."


Vanha sanonta kertoo ettei vanha koira opi uusia temppuja. Noh eiköhän tämä sanonta ole moneen kertaan jo todistettu ihan hölmöksi? Tietenkin koirat oppivat, oli koira minkä ikäinen tahansa. Pentu ei ole vielä vetänyt vuosia hihnassa, se ei ole vielä hyppinyt satoja kertoja vieraiden ihmisten päälle, se ei ole vielä oppinut mitään, ei mitään hyvää, eikä mitään huonoa. Pian se kuitenkin oppii, se imee itseensä ihan kaiken mahdollisen ja mahdottoman. Ainahan kaikkialla suositellaan, että koiran kouluttaminen kannattaisi aloittaa hyvissä ajoin, silloin se on kaikista helpointa.

Vanhalle koiralle on vaikeampi opettaa uusia temppuja. Vanhalla koiralla on jo paljon kaikenlaisia toistoja takana. Monesti vanhemmilla koirilla on todella vahvoja käytöksiä, esimerkiksi Iines (vanha kettu) on todella taitava ja ihan erityisen vikkelä jaloistaan jäniksen nähdessään. Saisipa sen kanipowerin valjastettua vaikkapa luoksetuloon. Ja Ringo on esimerkiksi todella taitava kiskomaan hihnassa. Monilla koirilla on paljon tämmöisiä todella vahvoja käytöksiä, mutta ne käytökset eivät välttämättä ole ihan niitä, joita me ihmiset erityisesti arvostaisimme ja haluaisimme koirissamme olevan. Meidän tulisikin opettaa koirillemme toisenlaisia käytöksiä ei-toivottujen käytösten tilalle. Mitä vahvempi käytös, sitä vaikeampi vahvan käytöksen tilalle on opettaa uusi. Tekeminen vahvistaa tekemistä - aina. Oli se tekeminen mitä tahansa. Vanhemman koiran kouluttaminen vaatii kyllä todella paljon kärsivällisyyttä ja päättäväisyyttä. 

Ajatelkaapas itseänne. Kuinka vaikeaa on tehdä suuria muutoksia omassa elämässä? Meille muutosten tekeminen ja uuden oppiminen vaatii suuria ponnisteluja. Pysyttelemme helposti mukavuusalueellamme ja teemme mielellämme meille jo entuudestaan tuttuja asioita. Jotta uusi tieto siirtyisi täysin uudeksi toimintatavaksi, tulee mielemme hyväksyä uusi asia. Suurin kehitys tapahtuu päämme sisälle, se tapahtuu siellä, minne kukaan muu ei näe. Aivotyöskentelyn jälkeen tarvitaan ihan älytön määrä toistoja käytännössä. Jos meille ihmisille uuden omaksuminen on vaikeaa, on se varmasti ainakin yhtä vaikeaa koirille.

Iineksen kanssa positiivinen vahvistaminen on aloitettu puoli vuotta sitten. Sitä ennen Iinestä on koulutettu, noh niin kuin on aina ennen koiria koulutettu. Ringo taas on sitten ehkä enemmän sellainen vapaan kasvatuksen saanut koira.

Kaikista suurimman ja selkeimmän muutoksen on käynyt kohta jo seitsemän vuotias Iines. Muistan ikuisesti, millainen kysymysmerkki Iineksen pään päällä killui, kun ensimmäistä kestaa yritin sheipata ihan tyhjästä jotakin. Se vain tuijotti minua ja istui paikoillaan. Muutaman kuukauden päästä, siitä samaisesta pönöttäjästä kuoriutui varsinainen toiminnan tarjoaja. Pitää joskus ottaa videolle, kun ei pyydä Iinekseltä mitään, vaan antaa sen itse kokeilla ja keksiä. Se on niin hauskan näköistä ja näkee hyvin miten aktiivinen koirasta on tullut. Ringo on yhtälailla tehnyt mahtavan make overin, mutta Ringon tausta onkin hyvin erilainen ja koirilla on ikäeroa melkein viisi vuotta. Olen käynyt oman pääni sisällä paljon uuden oppimista ja olen onnistunut sisäistämään paljon uusia asioita ja toimintatapoja. Se näkyy kyllä koirienkin toimintavoissa ja käyttätymisessä, että jotakin täällä ihmisen aivoissa on tapahtunut. Koirien kanssa on ihana puuhata ja treenata, kun ne ovat niin aktiivisesti ja innoissaan mukana jokaisessa treenisessiossa. Onneksi koskaan ei ole liian myöhäistä opetella uutta ja muuttaa vanhoja tottumuksia ja tapoja.

Vanha koira todella oppii uusia temppuja, sanoo Iines ja poimii videolla uutena temppuna leluja koriin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti