perjantai 18. marraskuuta 2016

Koiralla ei tarvitse sanoa ei

 

"Väkivaltaa ja fyysistä ohjaamista sisältävä koulutus aiheuttaa koirassa negatiivista stressiä, se aiheuttaa myös pelkoa ja epävarmuutta ja näin ollen myös heikentää hyvinvointia."


Koiralle ei tarvitse äristä, murista, eikä sitä tarvitsee kieltää tekemästä asioita, koiran voi sen sijaan ohjata tekemään ennemmin jotakin mitä haluamme sen sillä hetkellä tekevän. Positiivisen kouluttamisen idea on, että palkkion poisto toimii kaikista suurimpana rangaistuksena. Palkkioita pitää osata taitavasti hallita ja pitää ymmärtää mitä koira missäkin tilanteessa haluaa kaikista eniten. Positiivinen kouluttaminen pohjautuu tieteeseen. Koirien oppimisesta ja käyttäytymisestä, sekä koirien ja ihmisten välisistä suhteista on tehty paljon tutkimuksia. On jo moneen kertaan kumottu se, että ihminen ja koira muodostaisivat keskenään lauman. Koirat eivät ole keskenäänkään kovin hyvin laumaantuvia, jos vertaa esimerkiksi vaikkapa hevoseen. Niissä maissa, joissa koirat kulkevat vapaina, ne yleensä kulkevat yksinään. Vaikka tämäkin asia on moneen kertaan tutkittu, vanhanaikaiseen johtajuuskäsitykseen edelleen törmää melkein päivittäin esimerkiksi keskusteluryhmissä. Useiden tutkimusten mukaan väkivaltaa ja fyysistä ohjaamista sisältävä koulutus aiheuttaa koirassa negatiivista stressiä, se aiheuttaa myös pelkoa ja epävarmuutta ja näin ollen myös heikentää huomattavasti koiran hyvinvointia.

Pentupuremiseen ei auta se, että koiran nenää puristetaan ja sille sanotaan topakasti ei. Kannattaa tässäkin tilanteessa ajatella asiaa koiran näkökulmasta. Se luultavasti palkkaantuu siitä huomiosta, mitä ihminen sille antaa sillä hetkellä. Sitä se on luultavasti tavoitellutkin. Tai esimerkiksi miltä näyttää koiran näkökulmasta se kun ihminen nykii sitä hihnasta. Hihna kiristyy ja ihminen nykäisee hihnasta. Jotta voi nykäistä hihnasta, joutuu ensiksi löysäämään. Ensiksi annat koiralle palkkion, jonka jälkeen heti rankaiset.

Useamman kerran on sivusta seuranneena huomannut, kuinka koiran asenne muuttuu (jotkut koirat ihan silmminähden masentuvat/laamantuvat), torumisesta. Moni hämmentyy, ne eivät ymmärrä mitä niiltä odotetaan. Jotkut koirat ovat selvästi paljon herkempiä kuin toiset. Toiset koirat ovat siedättyneet torumiseen ja fyysiseen ohjaamiseen. Jos torumisen haluaisi tehoavan koiraan, se pitäisi joka kerta voimistua. Toruminen aiheuttaa kuitenkin koirassa vain negatiivisia tuntemuksia, kuin oppimisen oivallusta. 

Perinteinen koulutusmuoto tekee koirista passiivisia. Operantin kouluttamisen idea onkin, tehdä koirasta mahdollisimman aktiivinen. Halutaan että koira tarjoaa meille asioita, jotta voimme poimia sieltä haluamamme ja lähteä sitä kautta muovaamaan vahvoja käytöksiä käytösvalikkoon. On aivan mahtava nähdä miten aiemmin passiiviseksi koulutettu koira lähtee avautumaan ja kuinka se muuttaa käytöstään akviitiseksi.

Kannattaa aina vaatia perusteluja, miksi joku asia tehdään niin kuin se tehdään.  Jos perusteluja ei löydy, kannattaa niitä etsiä. Nykyään tieto on kuitenkin suhteellisen helposti löydettävissä, samoin ammattitaitoiset ihmiset. 

1 kommentti:

  1. Erinomainen kirjoitus! Kuva sai nauramaan, on kyllä niin paikkansapitävä. Joka kerta kun näen jotain tämäntyyppistä mielipidettä keskustelupalstalla tai vaikka youtube-videossa, menee kommenttien vihaisuus aivan älyttömyyksiin. Hienoa, että on kuitenkin yhä enemmän positiivisen vahvistamisen kautta koiraansa kouluttavia. :)

    VastaaPoista