torstai 10. marraskuuta 2016

Kirja-arvostelu - Helena Telkänranta: Millaista on olla eläin?




"Kyky ja halu ymmärtää kanssaeläintemme sisäistä kokemusmaailmaa mahdollisimman hyvin, kaikkine iloine ja suruineen, on ihmisen ainutlaatuinen ominaisuus. Tämän kyvyn käyttäminen ei vähennä omaa ihmisarvoa - päinvastoin."

Luin vihdoin ja viimein Helena Telkänrannan palkitun ja jo suuren arvostuksen saaneen Millaista on olla eläin? -kirjan. Eläinten kokemusmaailmasta alkaa olla maailmalla jo paljon tutkimustietoa, joten tämä kirja oli pelkkä pintaraapaisu aiheesta. Kirjassa käytiin kevyesti läpi se, mitä tiede nykyään tietää eläinten älykkyydestä, tunne-elämästä ja kokemusmaailmasta. Tiedot on koottu tutkimustuloksista ympäri maailmaa, mukana myös suomalaisten keräämiä havaintoja. Kirjan lopussa oleva lähdeluettelo on huomattavan pitkä, suuren työn on kirjailija tätä kirjaa kirjoittaessa tehnyt. Kirjassa on sellaista uutta tietoa, mitä ei ole vielä koulujen oppikirjoissakaan. 

"Ihmislajin oma älyllinen uteliaisuus saa monet kokemaan eläinten älykkyyden tutkimuksen kiehtovaksi. Maailma näyttää erilaiselta, kun vierasta älyä voi löytää muaaltakin kuin kenties kaukaa avaruudesta. Eläinten älyllisiä kykyjä kartoittavasta tutkimuksesta on kuitenkin myös käytännönläheisempää hyötyä. Se auttaa ymmärtämään, missä tulevat vastaan eri eläinlajien hahmotuskyvyn rajat. Tiedon avulla on helmpompi olla vaatimatta myöskään liikoja niiltä eläimiltä, joiden kanssa elämme. Kun lisäksi ymmärrämme syvällisemmin sitä, mikä on älykkyyttä ja mikä jotain muuta, onnistumme paremmin muovaamaan eläinten käyttäytymistä arkielämään ja yhteiskunnan kannalta toimivaan suuntaan."

Teksti on sujuvaa ja helppolukuista, vaikkakin kirja on täynnä asiaa. Kirjassa käsitellään monia asioita samassa yhteydessä. Kirjassa on iloisia ja koskettaviakin tarinoita ja samalla muistutetaan millaiset olot eläimillä tehotuotannossa on. Kirjassa käsitellään esimerkiksi myös klassista ehdollistumista ja operanttia kouluttamista.

Kirja on saanut Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon ja Lauri Jäntin palkinnon vuonna 2016 ja se valittiin myös yhdeksi vuoden 2015 Tieto-Finlandia -ehdokkaaksi. Kirjalle on nyt tänä vuonna myös ilmestenyt jatko-osa Eläin ja ihminen. Ymmärtääkseni tässä uudessa kirjassa jatketaan vähän sitä, mitä tässä ensimmäisessä aloitettiin ja niinpä se tuo lisävaloa myös omien ominaisuuksiemme alkuperään. Samalla kirjassa avataan uusia näkymiä siihen, mitkä loppujen lopuksi ovat ne piirteet, jotka todella erottavat ihmisen muista eläinlajeista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti