torstai 24. marraskuuta 2016

Arkitottista Iineksen kanssa

Muutama postaus on kehitteillä luonnoksissa, mutta laitetaas tähän väliin vähän ajatuksia treenaamisesta. Keksin meille oman ihan oman lajin; Veeran ja Iineksen rento arkitottis. Liikkeitä, jotka ovat kivoja ja hyödyllisiä, eikä niistä tarvitse ottaa suurta stressiä, eikä viivoittimia välttämättä tarvitse kaivaa penaalista (jos ei halua).

En ole ikinä ollut kovin kiinnostunut koiran kanssa kisaamisesta. En ole missään vaiheessa ollut tarpeeksi kiinnostunu aiheesta, että olisin jaksanut perehtyä. Olen toki saanut kuulla kavereilta, ettei Iines osaa mitään/ei se mitään tottele... On kai ihmisille ihan luonnollista, että jos joku sanoo, ettet osaa, haluat näyttää osaavasi. En kuitenkaan haluaisi koskaan aloittaa tuhansien toistojen ruljanssia, vain näyttämisen halusta. Olen oikeasti ehkä liian laiska, enkä jaksa olla mittanauhan kanssa viilamassa liikkeitä. Olen ollut hevosalalla 10 vuotta, suurpiirteistä ronskia työotetta tekemiseen on vaikea muuttaa. Minun mielestä on äärimmäisen hauskaa tehdä Iineksen kanssa juttuja, jos aloittaisin viilaamisen, saattaisin helposti kadottaa tekemisen ilon. Ehkä seuraavan koiran kanssa aloitan tekemään jotain ihan tosissaan? Kisaaminen voisi toisaalta olla ihan hauskaa, jos siihen perehtyisi ja voisi olla satavarma koirasta ja itsestä.

Alla videolla treeniä; paikalla oloa, luoksetuloa ja sivulle siirtymistä etukautta, ja vähän seuraamista. Tavoitteet näille liikkeille: Koira tulisi luokse suoraan minun eteen, sivulle siirtyminen tapahtuisi ketterämmin/nopeammin, paikkaolo pitäisi saada varmemmaksi, seuraaminen tiukemmaksi ja tuo maahanmeno olisi sellainen mitä pitäisi kaikista eniten treenata. Haluaisin että koira tipahtaisi viereeni, latenssilla nolla, nyt se tuppaa työntyä minuun eteeni tai johonkin muuhun epämääräiseen kohtaan. Noh sehän tekee just niinkun olen sille sen opettanut, vähän sinne päin ja monesti arjessa nimenomaan pyydän koiran minun eteeni maate. Maatemenoa Iines myös ennakoi kaikista eniten, samaten luoksetuloa, niitä kahta on niin paljon kuitenkin treenattu. Ja sitten tuohon omaan liikehdintään voisi taas tästäkin videoinnista oppia jotakin. Jos jään seisomaan paikalleni, kädet voisi olla ainakin ihan normaalisti sivulla.



Ja sitten. Ajattelin tehdä käännöksiä puhelinluettelon avulla. Me ollaan pyöritty niin paljon, että siitä pyörimisestä on tullut ihan erityisen palkitsevaa. Sen näkee alla olevalta videolta. Lähdin korjaamaan tuota sillä, että seuraamista piti myös väleissä palkata, neliötä piti myös suurentaa, pidemmillä väleillä saa tehtyä enemmän seuraamista. Videon neliö on aika pieni, koska isompi neliö ei mahtunut videolle. Ja sitten, jotta saisi koiran myös jatkamaan liikettä, palkka voisi tulla liikkeestä. Hauskaahan tuo oli, ensiksi opetat hiki hatussa koiran pyörimään luettelon ympärillä ja sehän pyörii! Nyt voisinkin jo varmaann aloittaa opettamaan Iineksen pyörimään toiseenkin suuntaan, ihan vaan tasapainoisen jumppaamisen takia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti