torstai 9. marraskuuta 2017

Back to school


Syksyn ensimmäiset kurssit Visiolla on suoritettu hienosti. Mulla on/oli ihan mielettömän ihania asiakkaita. Ihana seurata ihmisten oivalluksia ja miten niin lyhyessä ajassa (10 kertaa) tapahtuu ihan mieletöntä kehitystä. Useampi jatkaa Pentukoulusta seuraavalle kurssille Arkitottiksen pariin, mikä lämmittää tietysti tämän kouluttajanalun mieltä suuresti. Yksi mieleenpainuva palaute oli yksinkertaisesti se kun yksi vilpittömän ihana asiakas sanoi että "tämä kurssi on antanut meille todella paljon". Ja kurssia oltiin käyty siinä vaiheessa vasta puolet. Kaikki asiakkaat ymmärsivät sen, kuinka hyvin ja nopeasti koirat oppivat ja kuinka tärkeää on muuttaa omaa käytöstä. Yksi lapsi oli sanonut isälleen kotona "että eihän siellä kurssilla Eeviä (koiraa) tarvitsisi ollenkaan, se nainen opettaa vaan mua ja äitiä." Aika upeeta, että noin pieni ihminen ymmärtää, että tosissaan eihän kursseilla ohjata koiria, vaan nimenomaan ihmisiä.

Mistä kursseilla lähdetään ihan ensimmäisenä liikkeelle? Ensimmäisenä koiralle tulee rakentaa vahva kontakti. Ilman kontaktia, meidän on mahdotonta tehdä koiran kanssa yhtään mitään. Pennun kanssa kontaktin tahkoamisen voi aloittaa ihan heti kun pentu saapuu taloon. On erityisen tärkeää palkata koiraa sen itse tarjoamasta kontaktista, kontaktia ei pidä luoda houkuttelemalla. On jatkoa ajatellen myös erittäin tärkeää, että koira ottaa itse kontaktia. Koulutuksen tavoitteena on mahdollisimman aktiivinen koira - passiivinen omistaja. Asiakkaat innostuivat koiran aktivoinnista aivotöiden parissa, joita kursseilla opetellaan, jotta koirat oppisivat oppimaan ja jotta ihmiset oppisivat naksuttelemaan ja kouluttamaan. Pentukoulussa käydään läpi myös tärkeimmät käytökset, jotta koirasta tulisi ns. hyvä koirakansalainen. Läpi käydään mm. luopuminen, hihnakäytös, ohitukset ja luoksetulo.

Mitä meille kuuluu ja mitä kouluttaminen on tuonut mukana omien koirien kouluttamiseen? Aikaa on vähemmän, vakityön lisäksi kouluttaminen vie aikaa omilta koirilta. Mutta kouluttaminen on silti antanut paljon - ihmisten innostus ja oivallukset antavat itselle älyttömän hyvää fiilistä ja driveä omaan elämään. Iines on toiminut häiriökoirana ja demokoirana, jos asiakkaat ovat halunneet nähdä joitakin liikkeitä koiralta, joka ne osaa. Iines on toiminut ihan korvaamattomana apuna. Se tulee jokaiseen demoon ihan kun se tietäisi mitä siltä odotetaan, se on innokas ja ihan kun siitä huokuisi jonkinlainen "antakaas kun minä näytän" - meininki. Iines on kuin luotu siihen hommaan, rauhallinen mutta kuitenkin sopiva innokas ja iloinen energia sopivat demokoiran moodiksi täydellisesti. Ringon kanssa ei olla vielä demotasolla, mutta ehkä vuosien päästä, sekin pystyy ihan mihin vaan. Vaikka Ringon kehitys onkin välillä melko hidasta, se kuitenkin koko ajan kehittyy. Ringon otan todella omana yksilönä, en osaa vieläkään lukea sitä aina täydellisesti, mutta uskon että koko ajan kuitenkin paremmin. Ehkä siitä ei koskaan tule demokoiraa tai täydellistä tottismäykkyä, en aseta muita tavotteita kun sen, että tuolla pienellä koiralla olisi mahdollisimman hyvä olla, eikä sen tarvitsisi elää stressitiloissa.

Seuraavat kurssit alkavat ihan pian, jos kiinnostaa, löytyy Pentukoulua ja Arkitottista Vision etusivulta.


3 kommenttia:

  1. Onko sulla Morrista enää ollenkaan, kun ei ole sen kuulumisia ollut pitkään aikaan? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole Morrista enää :( Elämä meni liian sekaisin ja parempi oli etsiä Mörreliinille uusi koti. Olis ihana taas kirjotella sulle, lupaan yrittää vielä tämän vuoden puolella, tää on ollut ihan hullu vuosi!

      Poista
    2. Voi ei. :/
      Odotan, että kuulen susta taas enemmän ja mitä kaikkea onkaan tapahtunut...

      Poista