maanantai 2. tammikuuta 2017

Yhteiset pelisäännöt, koirien ohittaminen

"Moni mittaa ohitusten onnistumista sillä, että oma koira ei hauku ohitettavalle koirakolle."


Jos meillä koirakoilla olisi yhteiset pelisäännöt tuolla ulkona liikkuessa, ei meillä luultavasti olisi ollenkaan remmirähisijöitä. Jotta me ihmiset emme törmäilisi toisiimme, meillä on liikenteessä liikennesäännöt. Onnettomuuksia sattuu tietysti säännöistä huolimatta, sille ei voi mitään. Mitään elävää olentoa ei mikään sääntö tai koulutus pysty hallitsemaan 100 prosenttisesti. Mutta jos meillä ei olisi mitään sääntöjä, liikenne olisi täyttä kaaosta ja sekasortoa. Niinhän se koirien ohituskin monille koirakoille on. Se on varmasti yleisimpiä ongelmia mitä on. Moni mittaa ohitusten onnistumista sillä, että oma koira ei hauku ohitettavalle koirakolle.

Jos meillä kaikilla olisi samat säännöt olisi ohittaminen paljon helpompaa kaikille osapuolille. Monesti koirien rähinä johtuu pelosta, haukkuminen ja rähiseminen toimii karkottavana eleenä. Jotkut koirat ovat agressiivisia ja kiihkeitä. Oikein kiihkeät koirat kiihtyvät entisestään, jos niitä kielletään, niille huudetaan ja hihnasta kiskotaan. Jotkut koirat turhautuvat hihnassa, ne haluavat päästä tutustumaan, kenties leikkimään, mutta hihnassa se ei onnistu. Hihnassa ei myöskään koira voi paeta, mikä olisi monelle pelokkaalle koiralle täysin luonnollinen ratkaisu. Joillakin koirilla on toisista koirista huonoja kokemuksia ja minkä tahansa koiran pelkkä näkeminenkin aiheuttaa niissä pelkoagressiota.

Tuijottaminen on uhkaava ele. Moni koira aloittaa heti tuijotuksen, kun se saa näkökenttäänsä muita koiria. Ihmisen on myös helppo tunnistaa koirien uhkaava tuijotus, se tuijotus on hyvin intensiivinen. Pelkkä toisen koiran tuijotus saattaa laukaista monessa koirassa rähinän. Itse en ikinä tuijota vierasta koiraa silmiin. Suosittelen lukemaan Turid Rugaasin Rauhoittavat signaalit -kirjan. Rauhoittavien signaalien opettelu on hyväksi, kun kommunikoimme itse koiriemme kanssa, tai jos ja kun seuraamme koirien keskenäistä kommunikointia.

Koira nostaa hännän pystyyn, se on myös uhkaava ele ja sen eleen näkeekin jo hyvin kaukaa. Hännän nostaminen saattaa myös aiheuttaa toisessa koirassa rähinän. Yleensä tuijotus ja hännän nosto on niitä ensimmäisiä signaaleja, jonka jälkeen voi seurata vielä monia muitakin näkyvempiä signaaleja. Jos emme päästäisi koiriaemme edes siihen tuijotusmoodiin, voisimme estää kaikki muut seuraukset.

Hyvä kontakti on ohitushommassakin kaiken perusta. Jos koira tuijottaisikin meitä, sen sijaan että se tuijottaisi muita koiria, ohittaminen voisi ollakkin aika kivaa ja toimivaa. Ja ennen kaikkea koiralle palkitsevaa. Aina kun koiria tulee näköpiiriin, koiraa palkataan. Ihannetapauksessa koira alkaa toivomaan, että lenkillä vastaan tulisi muita koiria.

Jos meillä olisi myös sellainen sääntö, että toisilleen tuntemattomat koirat eivät ikinä tervehdi hihnassa toisiaan, vaan koirien tervehdyspaikat olisivat koirapuistoissa, voitaisiin monelta mielipahalta ja rähinältä säästyä. Varmasti moni on kohdannut ihmisiä, jotka laskevat lupaa kysymättä koiransa oman koiran luokse.

Oma ohistusten onnistumismittari on se, että koira tuijottaa minua. Miten sinä ohittelet muita koirakoita?

1 kommentti:

  1. Baccarat – Craps, Baccarat, and More
    Craps is the most popular form of craps that can be played with real money 메리트 카지노 주소 or by small stakes. Craps is hands-down 바카라 the 인카지노 most popular type of game,

    VastaaPoista