keskiviikko 25. tammikuuta 2017

Vilma-marsu treenaa


Mitä tahansa eläinlajia voi kouluttaa. Oppimisteoria kaikilla eläimillä on sama. Omien koulutustaitojen kehittymisen kannalta, olisi hyvä kouluttaa eri eläinlajeja ja erilaisia yksilöitä samoista lajeista.

Minulla on 6 marsua. Kolme marsuista on kodinvaihtajia ja kolme on sitten ostettu kasvattajilta. Minulla on ollut kaiken kaikkiaan 14 marsuyksilöä viimeisen kahdeksan vuoden aikana. Jokainen marsu on ollut hyvin erilainen persoona. Kaikista "helpoin"/seurallisin marsu on meidän kohta kuusi vuotiaaksi kääntyvä Vilma. Vilma on asunut meillä reilun vuoden, se kotiutui meille erinomaisesti ja siitä tuli heti marsulauman kovaäänisin ja seikkailunhaluisin tyyppi. Muutaman kerran Vilmalta on lähtenyt ääni, kun se on huutanut niin paljon, eli selvästi palvelussa olisi ollut huomattavan paljon parantamisen varaa. Tänä talvena Vilmalle on ollut terveyden kanssa ongelmia, alusien vaihto kokonaan toiseen, heinän vaihto ja tuplaC on kohentanut pikkuneidin kuntoa ja toivotaankin että taas kevään tullessa ja luonnonantimien kasvaessa saataisiin neitonen parempaan massaan.

Ensiksi ehdollistin Vilman naksulle, jonka jälkeen lähdettiin tekemään kosketuskeppiä. Jos marsu on herkkä äänille, voi naksun sijasta käyttää mitä vaan muutakin lyhyttä ääntä. Varmasti todella moni marsu (ellei peräti joka ikinen) on ehdollistunut pussin/muovin rapinaan tai jääkaapin oven avaamiseen. Näitä ääniä voi myös käyttää apuna kouluttaessa. Miksei naksun sijasta voisikin koskettaa vaikka muovipussia? Ollaan treenailtu Vilman kanssa muutamia kertoja. Vilma on kaikista nirsoin, mutta se on kaikista rohkein ja uteliain. Muut marsut ovat sen verran erikoisia ja ei niin seurallisia persoonia, että arveluttaa saakohan niitä millään tavalla motivoitua. Minulle riittää se, että marsut voivat hyvin ja voin seurailla niiden touhuja, ei niiden tarvitse kaikkien olla rohkeita ja uteliaita, ne saavat olla ihan sellaisia kuin ovat. Tämmöisen reippaan yksilön kanssa on kuitenkin kiva puuhailla jotakin. Saa nähdä mitä kaikkea me Vilman kanssa keksitään.

 Haasteet marsujen kouluttamisessa:
  • Sopivan palkkion löytäminen voi olla haastavaa
  • Marsut ovat yleisesti ottaen stressiherkkiä ja arkoja eläimiä, jos marsua jännittää, se ei syö ollenkaan/se jähmettyy paikoilleen
  • Vaikka kuinka pilkkoisi pieniä paloja, marsut mussuttavat ruokaansa ikuisuuden
  • Hitaan syömisen takia vahvistetiheys on todella pitkä
  • Marsulla ei ole nälkä? Marsuilla pitää olla koko ajan heinää tarjolla, toki nekin tykkäävät syödä herkkuja, mutta enpä tiedä tuntevatko ne koskaan ihan samanlaista näläntunnetta kuin vaikkapa lihansyöjät
  • Marsut eivät luontaisesti lue meidän elekieltä
  • Marsut eivät jaksa tehdä pitkiä settejä, toki jos on paljon touhannut marsun kanssa ja marsu nauttii tekemisestä, niin silloinhan toistojakin pystyy tekemään enemmän (ylläri me ei olla vielä muutamien treenikertojen jälkeen siinä pisteessä)

Vilma videolla mutustelee pieniä kurkun palasia. Koirat saivat treenata samalla häiriössä paikalla oloa.




Oletteko te kouluttaneet koirien lisäksi muita eläimiä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti